Det är vanligt att företagare blandar ihop sin privatskatt med bolagets rätt att dela ut pengar.
Den som äger aktier i ett aktiebolag har rätt till den utdelning som beslutas på bolagstämma oavsett K10, K12, utdelningsutrymme eller andra gränser att förhålla sig till. Vad dessa upplevda begränsningar påverkar är hur utdelningen ska skattas av dig som privatperson.

Hur kan ett aktiebolag dela ut.
Ett aktiebolag får dela ut från sitt fria egna kapital. Det är normalt ansamlad vinst, eventuella överkursfonder och lämnade aktieägartillskott. Aktiebolagslagen begränsar dock rätten att dela ut genom en beloppsregel och en försiktighetsregel.
Beloppsregeln innebär att det efter utdelningen måste finnas täckning för det bundna egna kapitalet efter utdelningen.
Försiktighetsregeln ställer krav på att bolaget tar hänsyn till bolagets risk och att utdelningen ska vara rimlig i förhållande till verksamhetens behov även framåt. Vidare ställer lagen krav på att utdelningen inte ska äventyra bolagets betalningsförmåga.
När det finns utdelningsbara medel, alltså fritt eget kapital, och en vilja att dela ut pengar finns två sätt att besluta om utdelning. I normalfallet beslutas utdelning på ordinarie bolagsstämma, vilket är årsstämman där årsredovisningen fastställs. Då föreslår styrelsen en utdelning i årsredovisningen och ägarna fastställer utdelningen genom fastställande av årsredovisningen. Finns en vilja att besluta om utdelning under året kallar styrelsen till extra bolagstämma med förslag om utdelning. Därefter beslutar den extra bolagstämman om utdelningen.
Eftersom utdelning sker från skattade medel i bolaget påverkas inte bolagets skatt eller resultat av utdelningen.
Hur blir du som ägare beskattad.K10
För att ha rätt att utnyttja fördelarna i de så kallade 3:12 reglerna, alltså att kunna få så låg skatt som 20% finns lite krav. Det ska röra sig om ett fåmansaktiebolag, ett fåmansföretag är ett onoterat aktiebolag där fyra eller färre delägare äger andelar som motsvarar mer än 50 % av rösterna för samtliga andelar i aktiebolaget. Det finns en del undantag där flera ägare räknas som en, så här gäller det att läsa på.
Du eller en närstående ska ha varit aktiva i bolaget i betydande omfattning. Enligt Skatteverket ska ”En person ska alltid anses verksam i betydande omfattning i ett företag om hans arbetsinsatser har stor betydelse för vinstgenereringen i företaget”. Detta gäller fem år bakåt i tiden.
Därutöver finns en utomståenderegel. Äger en passiv ägare minst 30% av bolaget och har rätt till utdelning är inga aktier kvalificerade.
Uppfylls kraven ovan beräknas din skatt på blankett K10 i inkomstdeklaration 1. Om kraven inte uppfylls deklareras i stället utdelning på blankett K12 (se nedan).
Beskattning av kvalificerade andelar görs till 20% beskattning för det utdelningsutrymme som räknats fram i blankett K10, utdelning utöver utdelningsutrymmet beskattas i inkomstslaget tjänst. Det är därför oftast önskvärt att anpassa sin utdelning till aktuellt utdelningsutrymme.
I blankett K10 finns en förenklingsregel och en huvudregel.
Förenklingsregeln kan utnyttjas på ett bolag per person och ger ett gränsbelopp, utdelningsutrymme, om 2,75 inkomstbasbelopp (IBB) och fördelas i förhållande till ägarandel vid årets ingång. För utdelningar 2024 är beloppet 204 325kr vilket deklareras 2025.
Huvudregeln för kvalificerade andelar ger ett gränsbelopp som motsvarar anskaffningsvärdet på aktierna multiplicerat 11,62% (2024) plus eventuellt lönebaserat utrymme. Lönebaserade utrymmet är 50% av de kontanta lönerna i bolaget under räkenskapsåret, dock max 50 gånger den egna eller närståendes lön.
För att få räkna på lönebaserat utrymme ska du, eller närstående ha tagit lön i bolaget. Vidare måste du äga minst 4% av aktierna i bolaget. Din totala kontanta lön under kalenderåret ska ha uppgått till minst 9,6 IBB eller 6 IBB plus 5% av bolagets totala kontanta bruttolöner under kalenderåret.
Har man ett bolag med stort anskaffningsvärde, antingen att man betalt mycket för aktierna från början, eller om det lämnats stora aktieägartillskott utan villkor så kan huvudregeln bli mer fördelaktig än förenklingsregeln, även om du inte har rätt till lönebaserat utrymme.
Beskattningsår | Schablonbelopp |
2024 | 204 325 |
2025 | 209 550 |
Beskattningsår | Lönekrav 9,6 IBB | Lönekrav 6 IBB |
2024 (löneuttag 2023) (deklaration 2025) | 713 280 | 445 800 + 5% totala kontanta bruttolöner |
2025 (löneuttag 2024) (deklaration 2026) | 731 520 | 457 200 + 5% totala kontanta bruttolöner |
Beskattningsår | Uppräkning av sparat utdelningsutrymme |
2024 | 105,62% |
2025 | Ej fastställt |
Beskattningsår | Uppräkning av omkostnadsbeloppet |
2024 | 11,62% |
2025 | Ej fastställt |
K12
Uppfyller du inte kraven för att deklarera på K10 används bilaga K12 och beskattar då 25% på hela beloppet. Det gäller alltså när andelarna inte anses kvalificerade, antigen genom utomstående, att det inte är fåmansbolag eller att du eller närstående inte varit verksam i betydande omfattning.
Är andelarna inte kvalificerade beskattas hela utdelningen med 25% oavsett belopp.
När en ägare väljer att sälja sin verksamhet och vinsten är av större värde görs detta normalt genom att verksamhetens säljs som en dotterbolagsförsäljning i syfte att slippa skatta ut vinsten direkt. Därefter väntar man ut de fem hela kalenderår det tar innan man inte längre är verksam i betydande omfattning. Då kan hela beloppet skattas ut till 25%.
När betalas skatten?
Skatten deklareras som nämnts i din privata inkomstdeklaration under våren. För en utdelning 2023 deklareras den våren 2024 och eventuell restskatt betalas hösten 2024.
Att ta i beaktande är att en förväntat kvarskatt på under 30 000kr genererar kostnadsränta från 3 maj och en kvarskatt på över 30 000kr genererar kostnadsränta från 12 februari. Det kan därför vara idé att sätta in beräknad skatt på skattekontot i god tid. Efter 1 juli 2024 är den låga kostnadsräntan hos Skatteverket 3,75% och är inte avdragsgill. Intäktsräntan är 1,6875% och är skattefri.
Avslutningsvis
Bland annat hur aktierna ägs, vilka som äger aktierna och om du har varit verksam i bolaget påverkar hur en utdelning ska beskattas. Att du har sparat utdelningsutrymme betyder inte att bolaget kan dela ut pengar och åt andra hållet, du har rätt till en beslutad utdelning även om du inte har utdelningsutrymme.
Under rätt förutsättningar kan du få så låg beskattning som 20% vilket är mycket fördelaktigt. Vid felberäkningar kan dock stora belopp bli beskattade i inkomstslaget tjänst med skatt kring 50%.
Känner du minsta osäkerhet kring vad som gäller i ditt fall rekommenderar vi verkligen att du tar hjälp av en specialist, tillexempel en redovisningskonsult eller en revisor. Balansekonomi har stor vana att hantera deklaration av utdelningar och är alltid villiga att hjälpa till.
Om Balansekonomi
Balansekonomi arbetar med redovisning, bokslut, årsredovisningar, löner och deklarationer samt rådgivning inom beskattning samt utbildning i bokföring. Genom deras samarbete med revisionsbyråer kan de erbjuda deras kunder auktoriserade och godkända revisorer.