Att administrera ett aktiebolag i Sverige innebär en hel del ansvar, särskilt när det kommer till bokföring och deklarationer. Denna guide går igenom vad varje företagare bör känna till för att säkerställa att deras bolag drivs enligt lagens krav.

Bokföring och deklarationer i ett nötskal:
BokföringVarje aktiebolag måste föra bok över sina ekonomiska transaktioner. Denna bokföring ligger till grund för bolagets årsredovisning och skattedeklaration. Bokföringen ska föras beständigt, vilket innebär att den görs i bok eller i ett redovisningsprogram. Enklast och vanligast är ett standardiserat redovisningsprogram där de flesta idag är molnbaserade.
Många som startar bolag idag önskar göra hela eller delar av grundbokföringen själv, det finns därför ett flertal grupper på tex. Facebook där användarna delar med sig av sina erfarenheter, svarar på varandras frågor och kopplar varandra samman med rätt kompetens. Vi lämnar dock ett varningens finger då informationen inte är kvalitetssäkrad och ibland helt felaktig.
Det finns grundkurser i bokföring, både fysiska och digitala, vilket vi rekommenderar att man går innan man börjar göra för mycket själv. Väljer man att samarbeta med en redovisningskonsult finns flertalet upplägg, från helhetsentreprenad till delat arbete.
DeklarationerUtöver den årliga inkomstdeklarationen, kan det också finnas andra deklarationer att ta hänsyn till, beroende på bolagets verksamhet, såsom moms, arbetsgivaravgifter och periodisk sammanställning. Redovisningsperioderna för moms är 1, 3 eller 12 månader beroende på bolagets storlek och vad bolaget har registrerat hos Skatteverket (verksamt.se). Arbetsgivardeklarationen ska lämnas månaden efter att lönen har betalats ut. Om bolaget är anmäld som arbetsgivare ska deklaration lämnas även om det inte betalats ut någon lön.
Skillnader i administration beroende på verksamhetstyp: Byggbolag med ROT Byggbolag som utför renovering, ombyggnad eller tillbyggnad (ROT) kan dra nytta av ROT-avdraget. Detta innebär en administrativ börda där man måste hålla reda på vilka jobb som kvalificerar för avdraget, samt rapportera detta korrekt till Skatteverket. De flesta redovisningsprogram har stöd för arbete med detta men kräver rätt inställning.
Tjänstebolag med RUTFör tjänstebolag som utför hushållsnära tjänster finns RUT-avdraget. Liknande ROT måste dessa företag noggrant dokumentera och rapportera tjänster som berättigar till avdrag. De flesta redovisningsprogram har stöd för arbete med detta men kräver rätt inställning.
Bolag som handlar med utlandetFör företag som handlar med varor och tjänster internationellt finns det särskilda regler kring moms, tull och andra avgifter. Dessutom kan valutakursförändringar behöva beaktas i bokföringen.
Styrelsens ansvar:Styrelsen i ett aktiebolag har det yttersta ansvaret för bolagets bokföring. Om bokföringen inte sköts korrekt kan styrelsemedlemmarna hållas personligt ansvariga. Det är därför viktigt att antingen ha kompetensen inom styrelsen eller anlita extern hjälp.
Varför anlita en redovisningsspecialist?
Med de komplexa reglerna kring bokföring och deklarationer kan det vara en god idé att överväga extern hjälp. 2Grow Accounting är en expert inom detta område och kan bistå ditt bolag för att säkerställa att all bokföring, redovisning och deklaration sker korrekt och i linje med gällande lagstiftning.
Att driva ett aktiebolag i Sverige är både spännande och utmanande. Genom att ha ordning på din administration, och genom att ta hjälp när det behövs, kan du fokusera på det du gör bäst – att växa ditt företag.
Om 2Grow Accounting
Som ett bolag i 2Grow-gemenskapen jobbar 2Grow Accounting för sina kunders utveckling, både i administrationen men också i affären. 2Grow Accounting erbjuder bokföring, redovisning, bokslut och deklarationer. Därutöver erbjuds företagsrådgivning där vi kan hjälpa er ta bättre affärsbeslut. Tillsammans med partners kan vi erbjuda revision.